Wase parlementsleden ijveren samen voor behoud rechtstreekse treinverbinding met Brussel

Door Peter Buysrogge op 21 november 2023, over deze onderwerpen: Lokaal werk, Waasland, Mobiliteit, Mobiliteit Waasland, NMBS
trein nmbs

Volksvertegenwoordigers uit het Waasland vragen in een gezamenlijke brief aan de federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) om de rechtstreekse IC-trein tussen Brussel, Dendermonde en Sint-Niklaas te behouden. In het nieuwe vervoersplan 2023-2026 van de NMBS zou de lijn beperkt worden tot Dendermonde. Daardoor zouden de pendelaars van de Wase stations een overstap moeten maken om naar Brussel te reizen. Peter Buysrogge, Kamerlid en schepen voor de stad Sint-Niklaas (N-VA), nam het initiatief om samen met de collega’s uit de regio voor het behoud van de huidige treinverbinding te ijveren. “We vragen minister Gilkinet een technische vergadering bijeen te roepen met alle betrokken actoren om zo naar een oplossing te zoeken. Een overleg is nodig om het breed gedragen behoud van de bestaande rechtstreekse verbinding tussen het Waasland en Brussel te garanderen.”

 

Op 5 mei 2023 lichtte de NMBS haar nieuw vervoerplan 2023-2026 toe aan de steden en gemeenten in Oost-Vlaanderen. Door de plannen van de NMBS zouden de stations Sint-Niklaas, Belsele en Sinaai, Lokeren en Zele geen rechtstreekse verbinding meer hebben met Brussel, maar zullen ze moeten overstappen in Dendermonde. Tijdens de bijeenkomst van de vervoerregioraad Waasland op 29 juni 2023 werd over de beslissing grote bezorgdheid geuit. Vanuit de regio is er al jarenlang een grote vraag om een betere verbinding tussen het Waasland en Brussel te voorzien, aangezien er momenteel slechts één rechtstreekse trein per uur is.

Kamerlid Peter Buysrogge: “Ondanks de jarenlange vraag van de regio en de opname van een betere verbinding tussen het Waasland en Brussel in diverse beleidsplannen, gaat de dienstverlening voor de reiziger in deze nieuwe plannen er net op achteruit. Zo zou Sint-Niklaas de enige centrumstad worden zonder rechtstreekse verbinding met de hoofdstad, terwijl we net vragende partij zijn voor meer vlotte verbindingen.”

Aangezien de diensteverlening van Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn vertrekt aansluit op de federale treinverbindingen, diende Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls er ook al een  vraag in bij Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) om ook van haar kant druk te zetten.  “Als de treinrit minder comfortabel wordt gemaakt door een overstap, bestaat immers de kans dat minder mensen de trein zullen nemen en aldus het openbaar vervoer links laten liggen en opnieuw met de auto naar Brussel gaan.”

Brede steun vanuit meerderheidspartijen

Er volgde al correspondentie vanuit het Waasland in naam van de Vervoerregio, de stad Sint-Niklaas, de stad Lokeren, de gemeente Zele en vanuit de Interwaas naar de NMBS en naar minister Gilkinet. Intussen kwam er brede steun op gang van de volksvertegenwoordigers uit het Waasland. Peter Buysrogge nam het initiatief om alle Wase volksvertegenwoordigers van de federale meerderheidspartijen aan te spreken om de handen in elkaar te slaan. De betrokken parlementsleden zijn naast Peter Buysrogge uit Sint-Niklaas, zijn partijgenoot en Vlaams Parlementslid Koen Daniëls uit Sint-Gillis-Waas, Maaike De Rudder, Vlaams Parlementslid en burgemeester van Sint-Gillis-Waas (cd&v), Conner Rousseau, Vlaams Parlementslid uit Sint-Niklaas (Vooruit), Robby De Caluwé, Kamerlid en ex-burgemeester van Moerbeke (Open VLD) en Björn Rzoska, Vlaams Parlementslid en uit Lokeren (Groen).

In de brief aan Gilkinet pleiten ze expliciet voor het behoud van de belangrijke rechtstreekse Wase treinverbinding. “Samen trekken we aan hetzelfde zeel en ijveren we samen met de Wase treinreizigers voor het behoud van een rechtstreekse verbinding in onze regio. Het is een klantvriendelijkere verbinding die nodig is om de inwoners van het Waasland vlot en comfortabel te laten reizen tussen onze regio en Brussel”, luidt het.

Recent riep minister Gilkinet, na kamerbreed protest, de NMBS en Infrabel nog samen om een oplossing te zoeken voor de vervroeging van de 'Dampoort Express' in Gent. De Wase parlementsleden kijken samen met de treinreizigers uit naar een gelijkaardig snel en positief antwoord.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is