Vivaldi-meerderheid verwerpt N-VA-wetsvoorstel over openstellen Park van Laken

Door Tomas Roggeman, Cieltje Van Achter, Peter Buysrogge op 15 maart 2022, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel
Kasteel van Laken

Het federale parlement stemde het wetsvoorstel van Kamerlid Peter Buysrogge weg om het Park van Laken open te stellen voor het publiek. Opvallend, aangezien de meeste meerderheidspartijen zelf openlijk voorstander zijn om dit domein openbaar te maken, ook in het Brusselse parlement. “Men deed zelfs niet de moeite om ons voorstel te bespreken. Terwijl verschillende partijen zich al openlijk voorstander toonden en Ecolo-Groen zelfs een eigen resolutie heeft”, aldus Peter Buysrogge.

Groene long in hartje Brussel

Het domein van het Kasteel van Laken met bijhorende tuinen, serres en vijver vormt een grote groene long van 180 hectare in Brussel. Het drukbevolkte noorden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kampt met een schaarste aan publiek groen. “Daarom pleit ik samen met collega Tomas Roggeman al langer om een groot deel van dit domein open te stellen, met inachtneming van de nodige waarborgen inzake de veiligheid van de Koninklijke familie en de bescherming van de natuur”, zegt Peter Buysrogge. 

Moesten al 100 jaar open zijn

Het volledige park en de gebouwen zijn vandaag trouwens honderd procent eigendom van de Staat. Toch bleef de koninklijke familie zich steeds het park toe-eigenen. “Men laat hier een enorme kans liggen. In 1903 is er een zogenoemde wet gekomen op aanvaarding van de schenking. Dat heeft ervoor gezorgd dat bij koninklijke domeinen een regeling was met vruchtgebruik voor de troonopvolgers. Maar dat is er voor Laken niét. Dus moesten de tuinen eigenlijk al meer dan een eeuw helemaal open zijn sinds het overlijden van Leopold II, in 1909.”

Hypocriete houding 

De Vivaldi-partijen stemden slaafs tegen ons wetsvoorstel, terwijl ze zelf al meerdere malen zelf aankondigden dat ze het park wilden openstellen. Peter Buysrogge: “Deze regering heeft steeds de mond vol van politieke vernieuwing, maar vandaag bereikten we weer een nieuw dieptepunt. Zonder enige bespreking of argumentatie beslissen de meerderheidspartijen om het voorstel weg te stemmen, terwijl ze eigenlijk voorstander zijn.

Het was maar om te lachen?

Ook Brussels parlementslid Cieltje Van Achter uitte haar ongenoegen: “Vorig jaar kondigden de Brusselse parlementsleden van Groen, Open Vld en one.brussels met veel bombarie aan dat ze het Park van Laken wilden openstellen. We wachten nog steeds op hun voorstel. Nu stemmen die partijen in de Kamer tegen. Was het maar om te lachen, of zo?”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is