Stadhuis krijgt nieuwe vleugel

Door Peter Buysrogge op 10 februari 2015, over deze onderwerpen: Lokaal werk

NIEUWBOUW VAN 4 MILJOEN EURO ZAL 'STADSWINKEL' ONDERBRENGEN

 

Het stadhuis krijgt er aan de kant van de Parkstraat een hele nieuwe vleugel bij. In de nieuwe vleugel komt er onder meer een 'stadswinkel' waar inwoners met al hun vragen terechtkunnen, en een nieuwe locatie voor het stadsarchief. Voor het project wordt maar liefst 4 miljoen euro uitgetrokken. Nog dit voorjaar wordt een architect aangesteld. De bouw begint volgend jaar.

(JORIS VERGAUWEN)

Er beweegt wat bij de stadsdiensten in Sint-Niklaas. Niet alleen zijn alle welzijnsdiensten van de stad en OCMW recent verhuisd naar het nieuwe Welzijnshuis op de Gerda-site, maar momenteel is ook de renovatie bezig van de stadswerkplaatsen in het Industriepark-Noord. Daar worden de technische diensten van stad en OCMW samen ondergebracht. En nu komt ook de uitbreiding van het stadhuis zelf in een stroomversnelling. De hele huizenrij in de Parkstraat naast het stadhuis is eigendom van de stad en staat intussen leeg. De laatste stadsdiensten die er gehuisvest waren, hebben ook hun intrek genomen in het Welzijnshuis. De weg ligt dus helemaal vrij voor de uitbreiding van het stadhuis aan die kant. Bedoeling is dat die hele huizenrij wordt afgebroken om plaats te maken voor een gloednieuwe vleugel van het stadhuis. Daarvoor is er 4 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 1,5 miljoen voor een 'stadswinkel' en 2,5 miljoen euro voor een nieuw stadsarchief. "Nog dit voorjaar gaan we een architect voor de plannen aanstellen. De sloop van die hele rij panden zit daarbij, samen met de bouw van een 'stadswinkel' en een nieuwe locatie voor het stadsarchief. We hebben een hele wensenlijst klaar. Het is straks aan de architect om uit te maken wat er kan gebeuren en of alles perfect binnen het budget van 4 miljoen euro past", stelt schepen voor Stadsgebouwen Peter Buysrogge (N-VA).

Snelbalies

Heel opvallend is het plan voor die nieuwe 'stadswinkel'. Dat wordt één centrale plaats waar inwoners, verenigingen en bedrijven met al hun vragen terecht kunnen. "We willen afstappen van de huidige situatie waarbij iedereen in het stadhuis op zoek moet gaan naar een van de zestig loketten en diensten. We gaan naar één front office, waar mensen dus op één plaats via een aantal snelbalies alle info verkrijgen en alle diensten raadplegen. Heel wat personeelsleden zijn nu bezig met het onthaal van klanten. Als we de stadswinkel hebben, zullen veel meer medewerkers zich kunnen concentreren op hun inhoudelijk werk. Dat is veel efficiënter", stelt Buysrogge.
 

Start in 2016

Uit de voorlopige schattingen blijkt dat het budget van 1,5 miljoen euro voor die stadswinkel wel iets te laag is ingeschat. Daar moeten nog knopen worden doorgehakt. Maar bedoeling is wel om nog dit jaar alle plannen klaar te hebben. De start van de bouw van de nieuwe vleugel zou dan in 2016 kunnen volgen, om tegen 2017 helemaal klaar te zijn. "We staan voor een gigantische verandering. Het gaat niet alleen om bakstenen, maar ook om de totale omslag van de hele interne werking." Op vlak van ICT is die nieuwe richting alvast ingezet, met een investering van 500.000 euro in 'informatica-infrastructuur' om klaar te zijn voor de hele operatie van de stadswinkel.

 

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-sint-niklaas/stadhuis-krijgt-nieuwe-vleugel-a2212292/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is