Parlementaire goedkeuring voor landmachteenheid in Oost-Vlaanderen

Door Peter Buysrogge op 23 september 2020, over deze onderwerpen: Leger
Peter Buysrogge

Vandaag keurde de commissie Defensie met ruime meerderheid de resolutie van commissievoorzitter Peter Buysrogge goed om een eenheid van de landmacht in Oost-Vlaanderen te vestigen en de kazerne in Gavere, die eind vorig jaar de deuren sloot, een kans te geven op een toekomst. “Met deze resolutie geeft het parlement de regering de opdracht om de plannen die defensie heeft voorbereid uit te voeren”, zegt Peter Buysrogge tevreden.

In de afgelopen decennia werd de provincie Oost-Vlaanderen het grootste slachtoffer van de centralisatie-oefening van Defensie. Naast een verlies aan werkgelegenheid en binding met de bevolking, werd er een zogenaamde ‘rekruteringswoestijn’ gecreëerd die zich ook bij de buren in West-Vlaanderen en Henegouwen laat voelen.

Elke dag van Gent naar Noord-Limburg

Peter Buysrogge legt uit. “Oost-Vlamingen die zich inzetten voor Defensie, wacht dagelijks een stevige pendelbeweging om op hun kazernes te geraken. Voor velen wordt het stilaan een te zware inspanning, waardoor ze afhaken. Ook nieuwe potentiële rekruten worden afgeschrikt, wie wil er dagelijks van pakweg Gent naar Noord-Limburg reizen?”

Kamerlid Buysrogge reageert dan ook enthousiast op de plannen van Defensie om alvast de 17de compagnie van 3 Para over te plaatsen naar Gavere. “Ik hoop dat minister Goffin of zijn opvolger snel het licht op groen zet voor deze plannen en hoop onze para-commando’s zo snel mogelijk in Oost-Vlaanderen te verwelkomen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is