Paars-groene minister deelt rapport Jürgen Conings niet vooraf met parlement

Door Peter Buysrogge op 15 juni 2021, over deze onderwerpen: Leger
Peter Buysrogge

De zaak van de voorvluchtige militair roept veel vragen op in het parlement. Vragen die de minister van Defensie woensdag aan de hand van een rapport van de algemene inspectie van Landsverdediging normaliter moet beantwoorden in de commissie Defensie. Echter tot nu hebben de Kamerleden nog altijd geen rapport gezien. Commissievoorzitter Peter Buysrogge reageert verontwaardigd: “De minister denkt een gedachtewisseling met de parlementsleden te organiseren over een document dat ze niet eens hebben kunnen inkijken. Dit is beneden alle peil.”

Sinds zijn verdwijning roept het dossier van Jürgen Conings veel vragen op: hoe kon het dat ondanks alle alarmbellen die de laatste maanden afgingen, Conings niet gekend was bij de minister van Defensie haar kabinet en de defensietop. En hoe komt het dat Conings zomaar met een hoop wapens aan de haal kon?

“Buiten een aantal statements over het bestrijden van extreemrechts binnen Defensie en een aantal gratuite uithalen naar mijn partij hebben wij van de minister van Defensie ten gronde in dit dossier nog niets gehoord”, vervolgt Buysrogge.

Wat heeft minister van Defensie te verbergen?

De voorzitter van de commissie Defensie had dan ook gehoopt dat de minister voor de commissie in alle transparantie het gevraagde rapport zou overmaken. Dat is nog niet gebeurd en de Kamerleden in de commissie Defensie zullen dus morgen van gedachte moeten wisselen met de minister over documenten die ze niet eens hebben kunnen lezen.

“De zaak van Jürgen Conings is te belangrijk voor dergelijke achterkamerpolitiek. Ik vraag mij af wat de minister van Defensie te verbergen heeft”, besluit Buysrogge.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is