Nieuwe legerkazerne komt in Aalter of Geraardsbergen: “Binnenkort werkplek voor Oost-Vlaamse militairen in de provincie”

Door Peter Buysrogge op 16 juni 2022, over deze onderwerpen: Defensie
peterbuysrogge westakkers

Er komen nog twee steden in aanmerking voor een nieuw militair kwartier in Oost-Vlaanderen. Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA) vroeg minister Ludivine Dedonder (PS) een stand van zaken over het project Kwartieren van de Toekomst. De kandidaatstellingen van Aalter en Geraardsbergen zijn nog in de running en beide dossiers voldoen aan de basisvereisten van Defensie. Binnen een aantal weken neemt de regering een beslissing. Buysrogge wil spoedig een nieuwe kazerne in Oost-Vlaanderen zodat de militairen uit de provincie een werkplek dichter bij huis hebben.

De minister van Defensie liet enige tijd geleden verstaan dat er drie Oost-Vlaamse locaties in het oog springen voor een nieuwe kazerne. Er werd daarbij gespeculeerd over Ursel bij Aalter, Aalst of Sint-Niklaas. Op 16 maart diende de stad Geraardsbergen haar kandidatuur in voor het huisvesten van het nieuwe Kwartier Noord dat onder het concept van ‘Kazerne van de Toekomst’ gebouwd zal worden in Oost-Vlaanderen. Peter Buysrogge: “Ik ontvang vele vragen van connecties binnen Defensie en lokale mandatarissen omtrent de nieuwe kazerne. Maar het was lange tijd erg stil bij minister Dedonder, zowel over de locatie als over de invulling van de kazernes van de toekomst. Vandaag weten we tenminste welke twee pistes er nog bewandeld kunnen worden. Ondanks een nakende doorslag in Vlaanderen heeft het Waalse dossier, het Kwartier Zuid in Charleroi, al een jaar voorsprong.”

Militaire woestijn

Volgens federaal parlementslid en voorzitter van de commissie Defensie Peter Buysrogge (N-VA) hebben militairen al langer nood aan een kazerne dicht bij huis. “Twee jaar geleden is mijn resolutie in het kader van een betere regionale spreiding om militairen te rekruteren al goedgekeurd. De nabijheid van de werkplek is ook voor Defensie belangrijk bij de keuze voor een job. In welke stad de kazerne ook komt, pleit ik er voor om een multifunctioneel gebouw te ontwerpen dat gekoppeld kan worden aan een mogelijke samenwerking met de academische wereld, een aantal innovatieve spelers of andere veiligheidsdiensten.”

De site moet volgens de basisvereisten beschikken over een minimumoppervlakte van 25 hectare voor de huisvesting van het kwartier, een oefenterrein van minimum 20 hectare, toegankelijk zijn voor zware voertuigen en de mogelijkheid hebben om een schietstand te installeren. Als er voor Geraardsbergen wordt gekozen, zal de lokale overheid een ruimtelijke herbestemmingsprocedure met alle betrokken instanties moeten opstarten aan de hand van een ruimtelijk uitvoeringsplan om de zone landbouw te herbestemmen naar militair domein.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is