N-VA vraagt parlementaire onderzoekscommissie naar wanbeheer Koninklijke Schenking

Door Tomas Roggeman, Peter Buysrogge op 27 november 2019, over deze onderwerpen: Belastingen, Monarchie
Kasteel van Laken

N-VA-Kamerleden Peter Buysrogge en Tomas Roggeman willen een parlementaire onderzoekscommissie naar de Koninklijke Schenking. Uit een onderzoek van De Tijd, Knack, Apache en VRT NWS blijkt volgens de Kamerleden het totale wanbeheer van de Koninklijke Schenking. “We moeten tot op het bot uitzoeken hoe dit immense vastgoedpatrimonium georganiseerd is, maar vooral om een einde te maken aan het archaïsche, ondoorzichtige beheer van belastinggeld”, zeggen Buysrogge en Roggeman.

Ingewikkeld kluwen, gefinancierd met belastinggeld

“We merken al langer dat de Koninklijke Schenking een ingewikkeld kluwen is, vermengd met onder andere de Regie der Gebouwen. Alleen al de openstelling van het Park van Laken voor het publiek heeft heel wat voeten in de aarde”, zegt Peter Buysrogge. “We moeten als parlement eens een grondig overzicht krijgen van welke middelen waar naartoe gaan. In geen enkele andere sector wordt een dergelijk wanbeheer aanvaard, maar hier blijven we het vrolijk verder financieren met belastinggeld.”

Koninklijke familie verantwoordelijk maken

“De Koninklijke Schenking moet financieel autonoom kunnen werken. Nu wordt te veel rekening gehouden met de persoonlijke belangen van de koninklijke familie. We moeten een grondig onderzoek voeren en alle opties open laten. Ook de opheffing van de Koninklijke Schenking en de optie om de koninklijke familie verantwoordelijk te maken voor de financiering van bepaalde domeinen, zodat ze zelf de kosten moet dragen”, zegt Tomas Roggeman.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is