Lees nu ons boek over de NAVO

Door Peter Buysrogge op 9 december 2021, over deze onderwerpen: Defensie, Buitenlandse Zaken, NAVO, Veiligheid

Samen met Theo Francken en Hendrik Bogaert schreef ik een boek over de toekomst van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Ook heel wat nationale en internationale experts leverden een bijdrage. De parlementsleden stelden het boek woensdag 8 december voor aan de pers in de gebouwen van het NAVO-hoofdkwartier.

Westers bondgenootschap

Op 4 april 1949 werd de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) in het leven geroepen ‘to keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down’. Zeven decennia later bestaat het grootste militaire samenwerkingsverband ooit nog steeds. Toch leven we in een andere wereld met immense veiligheidsuitdagingen. Zijn we hier klaar voor? Is de NAVO ‘hersendood’, zoals de Franse president Emmanuel Macron liet optekenen? Of heeft ze net een nieuwe toekomst voor zich?

Met dit boek brengen we dertien experts, waaronder professoren Jonathan Holslag, Dirk Rochtus en Alexander Mattelaer samen om alle politieke en militaire aspecten van ons militair bondgenootschap beter te begrijpen. ‘De tot op heden ongeziene vrede, stabiliteit en welvaart in het vrije Westen kunnen we niet als vanzelfsprekend beschouwen.’

Pacifisme

Als voorzitter van de Kamercommissie en mederedacteur streefde ik sinds mijn aansluiting bij de N-VA altijd al naar algemene vrede. “Pacifisme stond – terecht - altijd hoog op de politieke agenda. Als pacifist ben ik ervan overtuigd dat net door te investeren in het 73-jarig bondgenootschap, we de vrede in Europa hebben afgedwongen. Het blijven investeren in dit militair bondgenootschap is juist de beste garantie op vrede. Enkel zo komen de schaalvoordelen en de afschrikking van het bondgenootschap tot hun recht. Dat dit van ons land extra budgettaire inspanningen zal vergen is evident. Trouwens, zijn we ons bewust welke inspanning we zouden moeten leveren zonder NAVO om diezelfde graad van veiligheid te kunnen garanderen?”

Tijdens de boekvoorstelling presenteerden de Kamerleden hun boek in aanwezigheid van onder meer minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, voormalig adjunct-secretaris-generaal voor opkomende veiligheidsuitdagingen bij de NAVO Jamie Shea en N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever.

Het boek ‘NAVO hersendood of klaar voor de toekomst?’ is te bestellen bij uitgever Doorbraak Boeken. Geniet deze week nog van gratis verzending via de website van Doorbraak.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is