Koning Filip reisde in 2023 al voor bijna 1 miljoen euro met vliegtuigen van Defensie

Door Peter Buysrogge op 21 juli 2023, over deze onderwerpen: Defensie, Monarchie
koninklijk paleis

In de eerste vier maanden van het jaar heeft het Koningshuis zeven buitenlandse reizen gemaakt met legervliegtuigen waarvan vijf officiële verplaatsingen en twee niet-officiële. Het bedrag tikte tot april 2023 al 971.666 euro aan. Dat is bijna het totaalbedrag van 2022 vorig jaar, een hallucinante som van 1.244.798,41 euro. Daarnaast ook een verdubbeling in vergelijking met 2019 (551.697 euro).  "Dit krijg je toch niet meer uitgelegd aan de belastingbetaler?”, reageert Kamerlid Peter Buysrogge die de cijfers opvroeg bij Defensieminister Ludivine Dedonder (PS).

Koning Filip vloog dit jaar naar Zwitserland, Griekenland, Italië, Egypte, Zuid-Afrika en Frans-Guyana. De charters van Defensie naar Zuid-Afrika en naar Frans-Guyana kosten telkens al meer dan 400.000 euro. “En dat zijn nog maar de cijfers van januari tot en met april”, duidt Buysrogge.

Ook opvallend is dat de Koninklijke familie nog steeds militaire vliegtuigen gebruikt voor niet-officiële reizen. De bestemming van die twee privéreizen? Onbekend, dat terwijl de vluchten samen maar liefst 34.069 euro kosten. “Als de bevolking ervoor betaalt, heeft ze nochtans recht op die informatie”, zegt Buysrogge. Hij wijst erop dat voormalig minister van Defensie Steven Vandeput die bestemmingen wél vrijgaf. 

"Terwijl onze bevolking braaf spaart voor hun welverdiende vakantie, leggen ze dus nog extra bij voor de privéreizen van de Koninklijke familie”, zegt Buysrogge, “Boven op de torenhoge dotaties zie zij vandaag al ontvangen van de belastingbetaler." Volgens de laatste begrotingscijfers gaat dat om iets meer dan 42 miljoen euro.

In het licht van 21 juli, de Nationale Feestdag, vindt Kamerlid Buysrogge dan ook dat het tijd is om eens grondig na te denken over de royale financiering van de Koning en de monarchie. “Want deze informatie bevestigt alweer dat monarchie niet rijmt met democratie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is