Commissie Defensie stemt resolutie die ‘killer drones’ verbiedt

Door Peter Buysrogge op 4 juli 2018, over deze onderwerpen: Wapens, Leger, Technologie
killerdrone

“Wapensystemen als ‘killerbots’ of ‘killer drones’ zijn een beschaafd land onwaardig en moeten wereldwijd verboden worden. Maar het verbod op het gebruik ervan door individuele landen, zoals onze resolutie bepleit, is een krachtig signaal en een te volgen voorbeeld”, zegt Kamerlid Peter Buysrogge.

Sommigen vrezen dat deze gerobotiseerde wapensystemen in de toekomst ingezet zullen kunnen worden om te doden, puur op basis van algoritmes en artificiële intelligentie en zonder tussenkomst van een mens.

Tijdens een hoorzitting in de commissie Defensie bleek reeds dat er een brede consensus is dat wetenschappelijk onderzoek op het vlak van automatisering en artificiële intelligentie zeker niet mag verboden worden, maar dat machines die doden zonder dat iemand daarvoor rekenschap aflegt, niet kunnen.

“De resolutie die we nu gestemd hebben, is in deze geest opgesteld,“ besluit Buysrogge. “Het is niet de bedoeling om een rem te zetten op onderzoek en innovatie naar artificiële intelligentie, maar om te verhinderen dat producten ervan door de Belgische Defensie zouden aangewend worden met het doel te doden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is