Betogingen in Brussel: ‘Staatsveiligheid waarschuwde in jaarrapport 2020 al voor opmars extreemlinks’

Door Peter Buysrogge op 29 januari 2022, over deze onderwerpen: Binnenlandse Zaken, Staatsveiligheid, Veiligheid
peterbuysrogge

Het is een gekend fenomeen in Brussel bij elke massamanifestatie: extreemlinkse, in het zwart geklede relschoppers mengen zich onder betogers om zich daarop te keren tegen de ordediensten en vernielingen aan te richten. Dit gedrag was al zichtbaar tijdens de vakbondsbetogingen, tijdens de BLM-betoging in juni 2020 en nu ook bij de manifestaties tegen het CST.

Al in haar jaarrapport van 2020 merkte de Staatsveiligheid op dat gewelddadig links-extremisme voet aan de grond krijgt in België, met een sterke concentratie in Brussel. Het gaat daarbij om groepen die zelf geweld gebruiken of die het gebruik ervan rechtvaardigen om de democratische en grondwettelijke orde omver te werpen. Volgens de VSSE vormen leden van anarchistische en anarcho-communistische groeperingen tijdens betogingen samen een ‘Black Bloc’. Kenmerkend is hun zwarte kleding en vermommingen. Ze infiltreren in legitieme betogingen en brengen zo de organisatoren en deelnemers in diskrediet door het gebruik van geweld. Afgelopen zondag werd die Black-Bloc’-tactiek ook toegepast.

“Iedereen was op de hoogte, maar volgens de minister van Justitie waren de veiligheidsdiensten dat niet”

 

Veiligheidsinstanties waarschuwden eerder

Begin december waarschuwde het OCAD al voor weerstand tegen de coronaregels in ons land die leidt tot polarisatie, extremisme en bedreigingen. Het gaat om een 'tegenbeweging' die erin slaagt een plaats af te dwingen binnen de openbare ruimte, wat zorgt voor een ‘opgehitst en gepolariseerd’ klimaat. De gezondheidscrisis is voor het ideologische extremisme, zowel van links als van rechts, een vruchtbare voedingsbodem. Afgelopen week ondervroeg ik de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) over de aanpak van het fenomeen in de Kamer. 

Tot onze verbazing antwoordde de minister dat de veiligheidsdiensten vooraf geen informatie hadden over georganiseerde Black Bloc-infiltratie van extreemlinks tijdens de manifestatie van 23 januari. Zijn collega-minister Annelies Verlinden (CD&V) stelde tijdens het actuadebat in de commissie Binnenlandse Zaken nochtans dat uit informatie die beschikbaar was vóór de betoging de politie wist dat er risicogroepen uit België, maar ook uit het buitenland zouden deelnemen. Het extreemlinkse Le Bloc Lorrain kondigde haar aanwezigheid zelfs aan via Facebook. Iedereen was op de hoogte. Maar volgens de minister van Justitie waren de veiligheidsdiensten dat niet. Wat is het nu?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is