Scanapparatuur in de Antwerpse haven (4)

Door Peter Buysrogge op 4 maart 2015, over deze onderwerpen: Financiën

Op 04/03/2015 verscheen in het Laatste Nieuws een artikel over de defecte scanner in de Antwerpse haven, dit naar aanleiding van mijn vraag aan minister van Financiën Van Overtveldt.

 

DOUANIERS MOETEN CONTAINER ZELF CONTROLEREN

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt kondigt noodmaatregelen aan om de gehalveerde scancapaciteit in de Waaslandhaven te compenseren. Vier scanners worden gebruikt om de containers te controleren maar de belangrijkste is al meer dan een maand defect.

Per jaar scant de defecte installatie gemiddeld 30.000 containers. Bij ongeveer 1% van de gescande containers wordt een inbreuk vastgesteld, gaande van illegale smokkel tot foutief gewicht. Door het uitvallen van de dubbele scantunnel halveerde de controlecapaciteit vrijwel meteen. Om het aantal controles zo goed mogelijk op peil te houden, worden enkele noodmaatregelen getroffen. Waar mogelijk wordt door de douane fysiek gecontroleerd zonder te scannen. Voor controles die effectief een scanning vereisen wordt de grote mobiele scanner ingezet. Ook worden containers doorverwezen naar de scanner op de rechteroever. In de commissie Financiën vroeg Peter Buysrogge (N-VA) hoe de overheid het probleem gaat oplossen. "In overleg met de constructeur wordt een oplossing gezocht om de scanner zo spoedig mogelijk te herstarten", aldus de minister. "De exacte kostprijs van de herstelling kan pas worden bepaald nadat alle componenten van de scanner uitgetest zijn. Dan pas zal blijken welke onderdelen voor hergebruik in aanmerking komen en welke onderdelen definitief verloren zijn." Van de financiële schade aan misgelopen fiscale inkomsten kon de minister geen uitsluitsel geven. (PKM)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is