Premier Michel: "Google gaat met ons samenwerken in strijd tegen terrorisme"

Door Peter Buysrogge op 26 februari 2015, over deze onderwerpen: Binnenlandse Zaken

Naar aanleiding van mijn vraag aan eerste minister Charles Michel, over een mogelijke samenwerking met Google en andere internetbedrijven ten bestrijding van radicalisering, verscheen op 24/02 volgend artikel op Newsmonkey.

 

http://newsmonkey.be/article/33104

 

België wil het voortouw nemen in de online strijd tegen terrorisme, en met name de IS. In Davos sprak premier Charles Michel (MR) daarover met de top van Google. Daar kwam een heel concreet engagement uit: "Ja, ze willen heel graag. Maar wij moeten Europees voor meer éénvormigheid zorgen. België neemt daartoe het initiatief."

 

 

"Hoe zat het nu met dat contact tussen u en Google? Heeft dat nu iets opgeleverd", is de vraag die Peter Buysrogge (N-VA) heeft voor premier Michel in de Kamer. Want de eerste minister zat eind januari in Davos, op het Wereld Economisch Forum, samen met de top van de internetgigant. 

Het ging daarbij vooral over de online strijd tegen terrorisme, zo blijkt nu. Brandend actueel deze dagen omdat de Islamitische Staat voor haar werving en propaganda meer dan haar radicale voorgangers gebruik maakt van sociale media en de digitale weg. "Google is uiteraard niet het enige kanaal dat gebruikt wordt voor laakbare doeleinden. Maar de top van Google heeft me bevestigd: ze zijn volledig bereid om met ons samen te werken in strijd tegen terrorisme. Alleen hebben ze me één belangrijke opmerking meegegeven: het is moeilijk het hoofd te bieden aan al die verschillende juridische kaders, naargelang verschillende Europese staten", zegt premier Michel.

België wil daarom een voortrekkersrol spelen: "We hebben een Europese aanpak nodig, en ondernemen daarvoor stappen. Er was al de gezamenlijke verklaring van alle staatshoofden op de laatste EU-top, ons initiatief. Ik zie nu dat de Franse minister van Binnenlandse Zaken dezelfde redenering maakt. Wel, wij hebben het als eerste op de orde van de dag in Europa geplaatst en blijven dat doen." 

 

Nathalie De Bisschop

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is