Defensie bespaart op eigen restaurants en hotels

Door Peter Buysrogge op 6 mei 2015, over deze onderwerpen: Leger

“Is het de taak van Defensie om in budgettair moeilijke tijden eigen restaurants en hotels uit te baten?”, vroeg N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge zich af. Minister van Defensie Steven Vandeput vindt alvast van niet en neemt bijgevolg extra besparingsmaatregelen.

De defensieminister heeft het mes gezet in de Prins Albert Club, die net als de Club Koningin Elisabeth onder de hoede valt van de Nationale Kring van Defensie en deel uitmaakt van de Restauratie- en Hoteldienst van Defensie. “Tot voor kort kon je in die exclusieve club in het centrum van Brussel een copieuze maaltijd gebruiken en luxueus overnachten in een suite”, zegt Buysrogge. “Maar van slapen is intussen geen sprake meer, van ontbijten of dineren evenmin. Tot vorig jaar waren er nog 84 personeelsleden in dienst van de club, nu zijn dat er nog maar 52. Het gaat dus om een ingrijpende vermindering van de activiteiten.”

Focus op kerntaken

“Dat is ook de manier waarop we met Defensie moeten omgaan”, vindt Buysrogge. “De echte vraag is immers: waar willen we naartoe met onze Defensie? Daarvoor moeten we eerst kijken naar wat haar kernopdrachten zijn en ‘nodeloze’ taken afstoten, om zo tot een algemene hervorming van het Defensie-apparaat te komen. Alleen zo kan je ook echte besparingen doorvoeren.”

Geen kaasschaafmethode

Na vele jaren van besparingen zal Defensie ook deze legislatuur de broeksriem moeten aanhalen. In het verleden werd daartoe vaak en graag gebruik gemaakt van de zogeheten kaasschaafmethode: overal een paar procent minder budget toekennen, om zo tot een algemene besparing te komen. Minister Vandeput wil het anders doen. Hij gaat voor een structurele hervorming, die op korte termijn toch al een besparing moet opleveren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is